Oud Hurdegaryp

 

oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp oudhurdegaryp:: Hurdegaryp

 

Hurdegaryp is een dorp dat niet ontstond op de plaats waar het nu ligt. De eerste Hurdegariper nederzetting lag op hoger gelegen zandgronden ten zuiden van het dorp, aan de oorspronkelijke weg van Leeuwarden naar Groningen, de Zomerweg (dus niet de Rijksstraatweg, die kwam pas in 1830). Het eerste gedeelte van de Zomerweg over een veenstrook bij Tytsjerk was in een regentijd bijna niet te gebruiken, alleen 's zomers kon men er langs zonder natte voeten te krijgen en vandaar de naam Zomerweg.

n 1783 is op deze Simmerdyk een "hantsjemier" (hannekemaaier) uit Duitsland vermoord. Deze "Poep" was na gedane arbeid op weg naar de "Heimat" en in zijn knapzak vond men van alles, maar geen enkele penning. Zijn geld was natuurlijk door de moordenaar(s) meegenomen. Als herinnering aan deze historie werd sedert die tijd een kruis in de berm uitgestoken, die het "Poepekrús" werd genoemd. Dit kruis is inmiddels vervangen door een stenen kruis.Het oude kerkje aan de Zomerweg, met zadeldaktoren en uit de 13e eeuw, werd in 1711 afgebroken. Een sierlijk bewerkte grafsteen, enkele familiebanken en een mooie preekstoel in de tegenwoordige Ned.Herv. Kerk herinneren nog aan het eerste kerkje. De "nieuwe" kerk werd in 1714 gebouwd in de nieuwe dorpskom.Hurdegaryp heeft één state gehad: Bennema State. Het was in de 17e eeuw gebouwd door de Leeuwarder Bennema. Het huis genoot bekendheid omdat het er spookte: het grote hek aan de straatweg werd op geheimzinnige manier steeds opengegooid en binnenshuis werd er 's nachts op de trap gelopen, maar als men met een kaars ging kijken, was er niemand. Het verhaal gaat dat er ooit iemand vermoord is. Deze kon zijn rust niet vinden en zweeft daar sindsdien nog om. Een onzichtbaar iemand (de moordenaar) moet voor hem het hek open houden.Bennema State is tegenwoordig een modern zorgcentrum. Hurdegaryp heeft ook het Gaeleslot gehad, in 1600 grietmanshuis. Later stond er een boerderij, waarvan de bedrijfsgebouwen in 1902 zijn afgebroken, en het huis, daterend uit het laatst van de 18e eeuw, in 1988 is afgebrand. De oorspronkelijke gracht is er nog. Er staat nu een moderne woning.

Hurdegaryp was voorheen een klein maar deftig dorp. Een dorp met voorname huizen met grote tuinen en bomen. De bomen hebben plaats moeten maken voor het steeds drukker wordende verkeer. In de loop van de tijd is Hurdegaryp van typisch renteniersdorp steeds meer een forenzendorp geworden. Hurdegaryp is de enige plaats in de gemeente met een NS station. Bij de openbare basisschool "De Fûgelflecht" staat vanaf 1979 het kunstwerk "Spelende kinderen" van David van Kampen. Het is een kind, roepend om hulp naar het dorp, helpt een ander kind dat de wal op klautert. Het jongste kunstwerk (bij de spoorwegovergang) verbeeldt "De fjouwer tinzen" (de vier gedachten) van kunstenaar Gerlof Hamersma. Als u Hurdegaryp inkomt vanaf de Zomerweg dan krijgt u rechts de kanovijver met wandelpaden. 's Winters is dit de ijsbaan. De scheldnaam voor de Hurdegaripers is "oaljekoek" (oliebol). Hurdegaryp heeft een goede vertegenwoordiging van gezondheidszorgzaken (het is dan ook het tweede dorp van de gemeente). Verder is er een openbare lagere school "De Fûgelflecht", bijzondere basisschool "De Winde", jeugdsoos "De Wissel", peuterspeelzaal "'t Wisseltje", Speel-o-theek, bibliotheek en cultureel centrum "De Schalmei".

By Joomla 1.6 Templates and Simple WP Themes